Untitled design-2

20 tips om winstgevend te ondernemen

Waarom ben je ondernemer geworden? Omdat jij werk doet wat je erg leuk vindt? Dat je zelf alle beslissingen kunt nemen hoe jij je klanten het beste kunt helpen? Zeker! Maar als ondernemer wil je toch graag winst maken? En met winst bedoel ik wat er onderaan streep overblijft aan cash, maar ook vrije tijd en plezier.

Geld is nooit mijn drijfveer geweest om ondernemer te zijn, en ik denk dat dat voor veel succesvolle ondernemers geldt. Daar werd ik laatst weer eens in bevestigd toen ik het boek ‘Wat is rijkdom?’ van Marja Manders & Edwin Haring las. Succesvolle  ondernemers hebben passie voor hun werk en daardoor een ongelofelijke drive. En geld is het resultaat van hun focus en harde werken.

Nu is mijn stokpaardje ‘omzet is niet belangrijk, maar winst wel’. Tuurlijk omzet is belangrijk, want anders kan je geen winst maken. Maar het is veel belangrijker om te weten, bij welke omzet je de beste winst kunt realiseren. Daarom is het belangrijk om te sturen op winst en niet op omzet. Want je kunt een ongelofelijke omzet hebben en minimale winst. Bijvoorbeeld: 2 miljoen omzet, 100.000 euro winst. Terwijl je misschien bij € 500.000 €250.000 winst kunt realiseren. Hoge omzetcijfers zeggen dus niet altijd alles.

Zzp’ers kunnen naar mijn mening ook goede winst maken. Mits ze het juiste businessmodel hebben en ook weten hoe ze moeten sturen op winst. Als je een goede ‘Winst Mindset’ hebt, dan ga je veel beter inzien hoe je winst kunt realiseren. En je ziet kansen die je ook gaat benutten.

De vraag is vervolgens hoeveel winst je dan wilt je realiseren? Ik hoor ondernemers vaak zeggen dat hen dat niet zoveel uitmaakt, want geld maakt niet gelukkig. WRONG BABE! Volgens hoogleraar Ap Dijksterhuis (boek ‘Maakt geld gelukkig?’) maakt meer verdienen wel degelijk gelukkig. Mits je dat mooie geld in jezelf en anderen investeert, tijd voor jezelf koopt om mooie ervaringen en herinneringen te creëren. En met je geld bijdraagt aan het geluk van anderen.

Weinig winst behalen is ook vaak dat jezelf niet wilt ‘stretchen’, dat je alleen een salaris wilt. Prima, maar dan is dit blogartikel niet voor jou bestemd. Want je gaat graag voor veiligheid. Dit artikel is écht voor ondernemers die willen ‘connecten’ met hun ‘Miljonairs Energie’. Voor ondernemers die weten dat alles mogelijk is en die ook bereid zijn om daar wat voor te doen. En dan het liefste het juiste.

Winst maken gaat niet alleen over geld hebben, maar over onafhankelijkheid en vrijheid. Dat je de keuze hebt en dat je op je eigen voorwaarden leeft. En dat je geen angst en stress hoeft te hebben over je banksaldo.

Hierbij de 20 (mindset) tips om winstgevend te ondernemen:

1. Kijk wat voor lifestyle je wilt hebben. Hoe wil je werken, waar en wanneer? Op kantoor of locatieonafhankelijk? Als eerste start je daarmee, want dan claim je ook direct je vrijheid hoe je wilt werken, achteraf is het altijd moeilijker.
2. Wat is je businessconcept? Is dit onderscheidend, aansprekend en extreem waardevol zodat het een diep verlangen en urgentie oproept bij je klant? Wat is je geheime wapen? En hoe laat je zien dat je het probleem van je klant oplost? Als je dat kunt aantonen, zullen klanten altijd bereid zijn om jouw prijs te betalen. En zal je veel aanvragen krijgen. Krijg je geen of weinig aanvragen? Dan ben je helaas nog niet relevant genoeg. Veel zzp’ers doen maar wat. Ze maken omzet en hopen daar hun salaris uit te halen.
3. Prijsstrategie. Als jij van waarde bent, als je direct het leven van je klanten kunt veranderen met jouw kennis, ervaring en vaardigheden kan je hoge prijzen vragen. Hoe meer bewijs, hoe hoger je prijs. En je klanten zeggen eerder ‘JA’ tegen een hoge prijs dan een lage prijs, omdat ze het allerbeste willen. Ga in je grootsheid staan. Maak je niet kleiner dan je bent. Je bent het waard!
4. Breng alle bedrijfskosten in beeld. Wat is je salaris? En wat zijn je overige bedrijfskosten, zoals kantoor, telefoon,, internet, auto, marketing, netwerken, opleidingen, etc.? Als je naar je salaris kijkt, wat heb je daarin meegenomen? Zijn dat alleen je vaste kosten als hypotheek/huur, kleding, voeding, verzekeringen, auto/ov? De noodzakelijke dingen dus. Of vul je dat ook aan met variabele en luxe kosten zoals vakanties, hulp in de huishouding? Maak eens een lijstje, wat je extra wensen per maand zijn en tel dat op bij je salaris. Maar ook hoeveel je wilt sparen. Zet dat er ook in. Dan weet je wat je break even omzet is. Oftewel de omzet die je nodig hebt om quite te spelen. Maar….je wilt winst realiseren. Dus: wat voor winstbedrag wil je per maand behalen? Geef het bedrag aan wat bovenop het breakeven bedrag komt. Dat is je winst!
5. Schoon je business op. Keep it simple. Biedt niet veel verschillende producten of diensten aan. Je klanten willen je eerder als je het allemaal simpel en duidelijk houdt. Je maakt het je hiermee ook makkelijk voor jezelf en je business: alle aandacht op 1 product.
6. Verbeter je verkoopcyclus. Veel ondernemers ‘rommelen’ maar wat aan. Werk naar een cyclus toe en herhaal dit, zo vaak jij dit wilt. Is dit 1 x per maand? 1 keer per kwartaal? Structuur is essentieel.
7. Who’s on your winning team? Wie ondersteunt jou om te groeien met je bedrijf? En dit zijn niet alleen mensen die je ondersteunen in je bedrijfsprocessen. Maak een lijst wie je nodig hebt en waarvoor. Denk aan coaches, VA’s maar kijk ook wie je thuis ondersteunt. Zodat je meer vrije tijd krijgt en meer van je tijd kunt genieten. Je krijgt zo ook ruimte om op adem te komen, zodat je lekker vitaal en creatief bent in je business.
8. Opschalen. Geen uurtje factuurtje meer, je zit zo aan je winstplafond. Hogere prijzen vragen voor je meerwaarde en opschalen zorgt voor directe groei.
9. Zorg dat je een ‘spending money’ potje hebt. Geld dat je direct kunt inzetten om te groeien. Geld maakt geld, zo simpel is het. Geld voor advertenties, team en investeringen om systemen beter in te richten.
10. Kijk naar je marges. Je kunt wel hoge prijzen vragen, maar als je inkoopkosten ook hoog zijn, houd je er weinig aan over.
11. MARKETING, MARKETING, HERHALEN EN HERHALEN. Zorg dat je in top of mind bent én blijft bij je klanten. De juiste marketing zorgt voor winst en cash. Motiveer, bemoedig en bekrachtig je klanten in de marketing en zorg dat je ongelofelijke waarde biedt. Laat je zelf zien dus.
12. Know your numbers. Bekijk wekelijks hoe je er voor staat en als je geen geldstroom hebt, stel jezelf direct de vraag hoe dit komt. Dit brengt een creatieve stroom op gang.
13. Snelheid en massive action. Hoe meer actie en snelheid, hoe meer cash en winst je zult realiseren. Vandaar dat een verkoopcyclus zo belangrijk is.
14. Zorg voor een goede, professionele boekhouding. Houd bijvoorbeeld rekening met omzetbelasting, en maak daar een aparte post/rekening voor zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
15. Doe alleen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Focus je daar volledig op. En laat de rest over aan je team. Te veel ondernemers houden zich met zaken bezig wat hun werk eigenlijk niet moet zijn. Het kost veel te veel tijd. En tijd kost geld! Joy en happiness is super belangrijk! Ook voor je creativiteit.
16. Klant centraal. Denk altijd aan klanten en hoe ze jouw klanten kunnen worden. Het gaat om Loveability, waarde, bereik en verbinding. SALES FIRST. Je kunt wel een mooi product hebben, maar als je geen klanten hebt, heb je ook geen bedrijf.
17. Stel winsttargets. En stuur daar op aan.
18. Eens een klant, langer een klant. Geef je klanten een onvergetelijke klant-experience die ze niet vergeten, zodat ze loyaal zijn en bij je willen blijven. Dan hoef je minder te ‘jagen’ op nieuwe klanten, dat scheelt ook geld.
19. Creëer je eigen economie. Reserveer een deel van je geld om mensen uit je netwerk voor opdrachten in te schakelen. Dat levert je ook veel goodwill en wederkerigheid op.
20. Juiste branding en marketing. Zorg dat je branding en marketing bij je expertise past en dat het geloofwaardig is. Influencers zijn continu bezig met hun branding.

Deze 20 tips zorgen ervoor dat je meer bewust bezig bent met winstgevend ondernemen.
Hoe mooi zou het zijn als jij financieel onafhankelijk bent en je mooiste leven kunt leven. Stap in je grootsheid! Go fot it!

Winst maken. Ja, dat doe ik met mijn bedrijf. Jaar na jaar verdubbelt mijn winst met 200%.
Ik startte met ondernemen toen ik 28 jaar was. Met helemaal niets.
Nu ben ik een zeer winstgevend ondernemer.

Wil jij ook echt winst creëren, en niet alleen maar een salaris hebben. Mail me dan voor een gesprek: debbie@ilyb.nl

Hogere winsten zorgen voor een goede cashflow en cash is zuurstof voor groei.

Groei van jou
Groei van je bedrijf
Groei van de economie
WOH je kunt zoveel met cash doen.

Groetjes, Debbie

1 reactie op “20 tips om winstgevend te ondernemen”

  1. Als zelfstandig ondernemer herken ik veel in je verhaal over geslaagd ondernemen. Ik onderschat ook nooit de waarde van mond-op-mondreclame, hoe geavanceerd het moderne business netwerken ook is. Ik heb geleerd dat tevreden klanten andere tevreden klanten genereren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top