Hoe reik jij uit naar de ander? - Debbie Bernasco
Hoe reik jij uit naar een ander?

Hoe reik jij uit naar de ander?

Ik zit op mijn bank in mijn kantoor, even na te genieten. De vrouw die ik net heb gecoacht, is zojuist de deur uitgelopen. Twee uur eerder overhandigde ze mij de opdrachten die ze thuis had gemaakt. Ze was trots omdat ze al haar angsten, belemmeringen en overtuigingen omtrent haar schaarstemindset, bewijsdrang en zelfliefde, had opgeschreven. Bedenk even dat ze voordat ze ondernemer werd, een big hot shot was in het zakenleven. Ze had aanzien, stond haar mannetje, ze liep voorop en ze had status. Tot ze een burn-out kreeg…
“Vroeger had ik me doodgeschaamd als ik dit allemaal op papier had gezet. Maar nu ik met jou dit traject ben ingegaan, heb ik dat helemaal niet meer. Ik voel me zelfs trots nu en ik merk dat ik ongelofelijke stappen zet”, vertelde ze mij.
“Ach,” zei ik, “we zijn allemaal mensen, maar niet over je angsten praten zorgt ervoor dat je geen contact met jezelf kan maken en dat je in de vermijding terecht komt. Nu ga je er doorheen. Weet je, er is geen licht zonder donker.
We willen vaak onze angsten voor ons houden, want er komt altijd het stemmetje dat zegt: ‘wat zullen anderen er wel niet van denken?’. We hebben het idee dat als we onze ‘mindere’ kanten tonen, een ander met zijn oordeel klaar staat”, vervolgde ik.

“Maar ik vind het getuigen van moed en zuivere kwetsbaarheid om die kanten juist wel te laten zien. Daardoor ontstaat er meer verbinding naar de ander vanuit de ziel. Je reikt uit naar een ander. Je angsten zien en jezelf toestaan dat ze er mogen zijn, is de eerste stap naar heling en het zorgt er ook voor dat je bij je gevoel komt, dat je zachter wordt. En dat je kan uitreiken naar een ander.”
“Wat bedoel je hiermee?”, vroeg ze mij, waarop ik antwoordde: “Je kan je nooit echt inleven, compassie tonen of inzichten en kennis delen als je jezelf niet toestaat om je schaduwkanten aan te kijken. Of als je je in een donkere periode bevindt omdat je dingen hebt meegemaakt en je vermijdt het om dat donker toe te laten, zal je het licht nooit vinden.”
Als ik naar mezelf kijk, ben ik toen Karin overleed, naar die gitzwarte zee van rouw toe gezwommen en heb ik me onder laten dompelen. Ik ben er krachtiger en liefdevoller uitgekomen.

Maar er is nog iets. Jouw klanten willen op een bepaald niveau met jou werken, maar je kunt nooit meer verdieping in de relatie brengen dan wat je bij jezelf hebt toegelaten.
Als je klanten blokkades, belemmeringen en angsten hebben, dan moet je deze al doorleefd en doorvoeld hebben en daarbij geef je oprecht jezelf aan een ander.
Je reikt in alle eerlijkheid, zuiverheid, zachtheid en met compassie naar een ander uit. Je kunt de ander net zo ver brengen als jij zelf bent gekomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top