bloguitgelichte afbeelding

Iedereen heeft zo zijn angsten en onzekerheden. Ik ook.

nofear

Angsten en onzekerheden. Wees gerust, iedere ondernemer kent ze. Ik ook. Als je net begint met ondernemen bijvoorbeeld, als je graag naar the next level wilt, of als je bang bent dat je heel succesvol gaat worden en het niet meer aankunt. Ik weet zeker dat dit voor veel ondernemers herkenbaar is. Of je nu kort of lang bezig bent. Zelf heb ik daar uiteraard ook weleens last van, hoewel het gelukkig stukken minder is dan vroeger. De ervaring van 15 jaar ondernemen zorgt daar nu eenmaal voor.

Die angst en onzekerheid echter, is lang zo erg niet. Het houdt je immers alleen maar scherp. En soms zijn ze ook gewoon nodig, omdat angsten en onzekerheden je de waarheid vertellen; over waar je mee zit en wat je moet doen om verder te komen. Het enige gevaar is dat een bepaalde angst of onzekerheid zoveel invloed op je heeft, dat jijzelf en je werk eronder gaan lijden. Nu ben ik geen psycholoog die kan vertellen hoe je dat kunt voorkomen, maar ik kan je wel mijn ervaring delen hoe ik met mijn eigen angsten en onzekerheden omging (en nog altijd ga).

Hoe makkelijk het ook klinkt, het gaat in mijn ogen bovenal om loslaten en op jezelf vertrouwen. Om je angst en onzekerheid in zekere zin te omarmen, omdat het simpelweg betekent dat je jezelf ontwikkelt. Want dat is toch een positief punt. En ik persoonlijk zie die worstelingen echt als succes. Als weer een nieuwe stap in de goede richting. Ze zorgen er namelijk voor dat je uit je comfortzone stapt. Ik zal het je met een concreet voorbeeld proberen uit te leggen.

De meeste voorkomende angst, één die ik net als alle anderen ook heb gevoeld, was de angst in het begin dat ik geen klanten zou krijgen. Een angst die ik echter al snel aan de kant schoof. Ik dacht er namelijk eens lang en goed over na en concludeerde: ik ben niet voor niets begonnen met ondernemen. Ik doe dat omdat ik keihard geloof in wat ik doe. In dat ik van betekenis ben en klanten kan helpen met mijn kennis. Met andere woorden, ik snapte mijn angst wel, maar goed beschouwd was hij onzinnig. Niets meer dan een teken dat het nu allemaal echt was en ik er volledig voor moest gaan. En het daardoor loslaten van mijn angst, maakte dat ik vanzelf in een flow kwam. Want dat gebeurt bij ontspannen en zekere mensen; die ontwikkelen aantrekkingskracht.

In de loop der tijd heb ik het vaak met ondernemers over hun angsten, worstelingen en onzekerheden gehad. En weet je wat de top 4 was? Nou, dit dus:

1. De verlammende onzekerheid of je eigenlijk wel goed genoeg bent
Tja, dit is echt zo’n typische hoofdbreker. Wel, of niet goed genoeg? Zinloos natuurlijk, want die angst of onzekerheid praat je jezelf alleen maar aan. Maar als je niet uitkijkt, en verkrampt tegen je angst vecht, neemt hij toch echt bezit van je. Ik zeg daarom vaak tegen mensen die met deze onzekerheid kampen: “Gooi het van je af. Zeg tegen jezelf ‘kom maar op, ik ben er klaar voor!’ Laat aan jezelf zien dat je veel groter ben dan je angst.” Ik geloof ook echt dat dit kan. Rationeel tegenover je angst staan. En doe je dat en kan je dat, dan heb je iets doorbroken. Een patroon. Dan gaat de schakel definitief om.

2. De angst voor concurrentie
Concurrentie, echt, die bestaat niet. Die leeft alleen in je hoofd, en dat komt puur omdat je onzeker bent. Dat die ander beter is, dingen leuker brengt of betere content levert. Maar de waarheid is: niet iedereen vindt dezelfde content leuk. Voor iedereen is een plaatsje, want werk is er altijd. Klanten kiezen namelijk voor mensen die bij hun passen. Aan de andere kant echter: die vermeende concurrentie is helemaal niet erg, hè! Want als jij dat denkt dat iemand anders beter is dan jij, leer dan van diegene. Volg al die mensen waarvan jij denkt dat ze beter zijn dan jij. Zelf keek ik er altijd naar uit om net zo goed te worden als de mensen die ik beter dan mijzelf achtte. Om beter te worden zelfs. Ik heb daarom altijd geprobeerd om me te omringen met ondernemers waar ik tegen opkeek. En dat doe ik nog steeds. Het maakt dat ik me beter kan focussen op mijn doelen. En dat is een heerlijk gevoel.

3. De angst voor kritiek
Hoe meer je laat zien, hoe meer kritiek je krijgt. Dat is het neveneffect van zichtbaarheid. Maar dat is helemaal niet erg volgens mij, want van kritiek kun je juist leren. Tenminste, zolang hij opbouwend en respectvol is. Want kritiek van negatieve mensen, daar kun je beter geen aandacht aan besteden. Die zijn helaas vaak zelf niet al te gelukkig en missen het plezier in hun leven. Maar echte opbouwende kritiek, mán, dat is vaak goud waard! Tenminste, zo ervaar ik het. En door kritiek positief te ontvangen, verdwijnt je angst voor kritiek naar de achtergrond. Of verdwijnt zelfs. Daarnaast biedt het kansen om je relatie met degene die kritiek uit te versterken. Door erop in te gaan, en de dialoog te starten. Ben jij dan ook bang om kritiek te krijgen? Bekijk het eens van de andere kant.

4. De onzekerheid van perfectionisme
Oei. Nou, die heb ik ook gehad. De lat hoog leggen. Héél hoog. Wat heb ik daar enorm veel last van gehad toen ik mijn eerste bedrijf had. Gelukkig ben ik er nu van bevrijd. En dat was vooral een kwestie van doen. Echt waar! Als ik inmiddels mensen tegenkom met ellenlange to-do-lijsten, frons ik dan ook vaak mijn wenkbrauwen. Nooit vinden zulke mensen iets goed genoeg en ze stellen dingen voortdurend uit. Maar weet je, jouw klanten hebben veel minder hoge eisen dan jij. Het belangrijkste is dan ook je te focussen op de inhoud. Dat vindt jouw (potentiële) klant immers veel belangrijker. Jouw klant wilt dat je relevant bent, meer niet. Je moet jezelf dus in beweging krijgen. Of met de woorden van Amy Porterfield of Marie Forleo (het was in ieder geval één van de twee, dat weet ik zeker): “Ben je nou een amateur of een pro? Want een pro gaat ervoor, die produceert en verbindt, no matter what. Er zal altijd wel iets niet goed zijn, maar stap er overheen en concentreer je op de relevantie en start!” En zo is het maar net. Dus stel jezelf ook die vraag: ben je een amateur of pro?

Goed. Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb met al die hoofdbrekens en onzekerheden. Want als jij onderneemt, dan weet ik zeker dat jij ze soms ook tegenkomt. Maar nogmaals: geen zorgen dus. Ze horen er gewoon bij en zijn bovenal een teken dat je op de goede weg bent. Die volgende stap, die ligt namelijk binnen handbereik. Go for it!

1 reactie op “Iedereen heeft zo zijn angsten en onzekerheden. Ik ook.”

  1. Marjon Baggerman

    Beste Debbie,

    Wat een fijn stuk. Ik ben bezig om als zelfstandig online copywriter aan de slag te gaan en herken veel uit jouw verhaal. Gelukkig ben ik niet de enige die een zekere angst bij het ondernemen ervaar. Je wilt zaken zo goed mogelijk aanpakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top