Investeren is ondernemen

Investeren is ondernemen


Oh, wat hou ik toch van dat woord! In-ves-te-ren. Ja, zeg het maar eens langzaam, hardop. Voelt goed toch? Tenminste, voor mij wel, want voor mij voelt investeren als essentieel. Het zegt ook iets over wat voor ondernemer je bent. Sommige ondernemers investeren makkelijk, waar anderen het zien als kosten. Ik ben er duidelijk een van de eerste soort. Want investeren, dat levert altijd iets op. Veel meer dan het geld dat je ergens in hebt gestoken. Wat dat betreft: voor mij is investeren inherent aan ondernemen.

10.000 gulden in één keer op
Ik heb die overtuiging altijd gehad. Vanaf het eerste moment al. Meteen toen ik begon met ondernemen ben ik gestart met investeren. Nooit heb ik daar een seconde moeilijk over gedaan. En vergis je niet, toen ik net begon met ondernemen had ik nog helemaal niets. Na jaren van sparen had ik 12.000 gulden opzij kunnen zetten, that’s it. Op het moment dat ik met mijn reclamebureau begon, besloot ik het echter direct goed aan te pakken. Ik schakelde een ander bureau in om mijn gehele huisstijl, een website, een gelikte brochure en visitekaartjes te maken. Pats, boem, 10.000 gulden in één keer op (ik geloof er heilig in dat alles wat je zelf betreft uit moet besteden).

3 maandenlang heb ik bij mijn moeder gegeten
Ik zal eerlijk tegen je zijn: ik heb er geen seconde minder om geslapen. Het betekende dat ik 3 maandenlang bij mij moeder moest eten, maar ik wist dat de investering het waard was. Mijn omgeving merkte dit ook direct op. Want waar anderen met slagers op de hoek begonnen als eerste klant, begon ik direct met grote automerken. Mede dankzij mijn investering. Alles waar ik geld in had gestoken betaalde zich uit. Mensen zagen immers dat ik serieus was. Maar goed, laat ik het ook niet mooier maken dan het is, want mijn instelling heb ik vooral aan mijn mentor te danken. Hij zei tegen mij bij elke gewaagde stap die hij maakte: “Debbie, maak je geen zorgen. Ondernemen is investeren.”

Weet je wat ik zelf nou zo lekker vind aan investeren? Het feit dat je keuzes maakt. Je gaat ergens voor. Volledig. Je hebt je geloof omgezet in een harde investering. Zelf heb ik dan ook werkelijk geen enkele spijt van elke investering die ik gedaan heb. Of het nou een opleiding was, een bedrijfspand, computers, fotoapparatuur of de nieuwste videocamera, alles bracht me íets. Zelfs de investeringen die uiteindelijk niet werkten. Die leverde immers eveneens een les op. Maar, hoe zit dat bij jou? Ben jij een ondernemer die keuzes maakt? Die voor kwaliteit gaat en daardoor misschien andere dingen moet laten? Ik ben heel benieuwd hoe jij tegenover investeren staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top