Tony Robbins leerde mij een belangrijke regel over vrijheid

Waarom voelen we ons altijd zo schuldig als we een uurtje niet werken? Het geeft een beetje dat gevoel alsof je aan het spijbelen bent.

En echt, als ik dat woord opschrijf en teruglees – spij-be-len – moet ik ergens een beetje lachen. Want dát is pas echt een woord uit onze schooltijd. Zo heerlijk stiekem er even tussenuit knijpen.

Als je daar weer aan terugdenkt denk je vast ook weer aan die onbezorgde tijd; uitgaan, je eerste kus, slowen op een lekker schuifelplaat, je rooster in je agenda geplakt, uitvaluren, leren voor je tentamens, schoolfeesten en die heerlijke schoolvakanties waarin de zon altijd leer te schijnen.

Tenminste, bij mij wel, want ik zie me nog liggen in de pauze. In het gras, grassprietje tussen de lippen een madeliefje in mijn haar. Ik besef overigens dat zeker niet iedereen zo’n fijne schooltijd heeft gehad, maar zo zou het wel moeten zijn.

Ja, zo zou het leven echt altijd moeten zijn. Dat heerlijke, onbezorgde gevoel. Alsof je met het leven danst. Dus hoe komt het dat we toch zo streng voor onszelf zijn? Dat we zo weinig compassie hebben met ons leven in het ondernemerschap?

Vermoedelijk omdat ons ondernemerschap een weerspiegeling van onze jeugd is. En we daar belemmeringen, angsten en overtuigingen van meenemen.

Onze ouders stammen namelijk van een generatie waarbij wordt voorgehouden dat je hard moet werken, omdat je dan vanzelf succes krijgt en gelukkig wordt.
Ofwel, je moet altijd voor die eeuwige 9 gaan. De vraag is daarom vaak: Wie please jij? Wie vond jou niet goed genoeg? Je vader misschien, die je vertelde dat hij zich 3 slagen in de rondte werkte om alles voor jou te kunnen betalen?

Het gevolg is dat toen jij bent gaan ondernemen, je er kei- en keihard voor gegaan bent, met altijd in het achterhoofd: ik wil mezelf altijd in de spiegel aan kunnen kijken, dus ik ben bereid er alles aan te doen om van mijn onderneming een mooi en succesvol bedrijf te maken.

Alles moet daar voor wijken. Je relatie komt ervoor onder druk te staan, je maakt gigantisch lange werkuren, bent kortaf tegen je kinderen en heel soms denk je weleens: waar is mijn vrijheid? Daar was ik toch voor gaan ondernemen?

Maar je hebt PASSIE en bezit een gedrevenheid, en je droom om jouw bedrijf flink winstgevend te maken houd je op de been. Dus als jouw man of vrouw je vraagt om lekker een kop koffie te drinken en een goed gesprek te houden, heb je vaak toch weer geen tijd.

En zonder dat je het merkt gaat het op elk deelgebied van je leven niet meer al te goed: niet in je gezin, je relatie of je gezondheid. En vergeet je te groeien, geven en genieten.

Is dit een vervuld leven? Is dit hoe jij het in gedachte had toen je ging ondernemen? Dat je geen tijd hebt of ruimte neemt voor jezelf, je relaties en je gezondheid? Is dit liefde, rijkdom en succes?

Nee. Dat is ondernemen vanuit angst. En die angst gaat je niet verder brengen.

Terwijl als je juist tijd en ruimte voor jezelf neemt, je business vanzelf veel en veel meer gaat groeien. Want het werkt precies het tegenovergestelde.

In onderstaande video leer ik je wat ik op dat vlak van mijn coach Tony Robbins heb geleerd en hoe hij mij een belangrijke regel leerde over wat vrijheid in business voor je betekent en wat het voor je business doet.

Een regel die ervoor zorgde dat ik mijn winst verdrievoudigde. Winst zoals ik het bedoel: omzet-kosten, winst in vrijheid & vervuld leven én winst in vrijheid van belemmeringen & overtuigingen in het ondernemerschap.

Nadat jij de de video hebt bekeken, stel jezelf dan de vraag wanneer jij dit doel voor jezelf wilt bereiken. Noteer die datum en beschrijf exact wat je wil bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top