businessfriends

Vier tips hoe jij business friends vindt en een netwerk opbouwt

Vanaf de eerste dag dat ik onderneem, heb ik mij altijd omringd met business friends. Zonder hen om mij heen ben ik namelijk niets. Echt waar. Ik voel me dan gewoonweg niet geïnspireerd. Ik leer niets, word niet uitgedaagd en loop niet op de toppen van mijn tenen. En ik merk dat ik daardoor veel minder energiek en gefocust ben, en daardoor minder voor resultaat ga. Kortom, ik onderneem vele malen beter als ik mij omring met ondernemers.

Ik weet nog wel dat toen ik begon met ondernemen, ik enorm veel omging met mijn oude werkgever. En ik belandde daardoor direct in zijn business friends club. Ik was daar enorm blij mee, want van dat vriendenclubje heb ik echt geleerd wat ondernemen is en hoe je groots moet denken. Uit die tijd komt dan ook mijn zin: ‘Wie groots kan denken, krijgt grootse dingen op zich af.’ Ik geloof sinds die tijd dat het echt een kwestie van doen is. Al ligt dat wellicht ook aan het feit dat ik van nature al een doener ben. Ik bedenk iets of zie kansen, en dan ga ik er gelíjk mee aan de haal. Waar ik ook ben.

Een klein voorbeeld. Toen ik zo’n 8 jaar geleden in Spanje op vakantie was bedacht ik in één klap mijn tweede bedrijf: een internetbedrijf genaamd De Helden van QRC. Het gebeurde letterlijk aan het zwembad. Ik had enorm veel energie, een tomeloze gedrevenheid en ik vond dat er best nog wel ruimte was voor een tweede bedrijf. Want ik ging als een speer en had ideeën zat. Toen ik daar dan ook op mijn bedje in de zon lag en de ideeën binnenstroomde, pakte ik mijn laptop en werkte in één keer alles uit terwijl de mensen om me heen lekker aan het zwemmen, springen en duiken waren.

Het idee achter dat bedrijf? In die tijd had je nog weinig bedrijven die iPhone-apps maakten en ik zag daar juist wel kansen in. In het produceren van functionele apps die het leven van mensen makkelijker maakt. Mijn vingers vlogen over het toetsenbord en het hele concept kwam eruit. Een dag nadat ik uit Spanje kwam stond ik meteen bij de KvK. De website was er al, want die had ik tijdens de vakantie bedacht en had aan mijn medewerkers gevraagd om de website zo snel mogelijk vorm te geven en bouwen. Ik kon dus vrijwel direct na vakantie aan de slag. Kort daarna had ik Tjolk, BEN, Best Western Hotels en Gemeente Capelle a/d IJssel als klant, waarna er al snel daarna nog vele volgden.

Die snelheid, actie en het doen hoort helemaal bij mij. Ik krijg daar alleen maar nog meer energie van. Iets wat extra gevoed wordt door andere ondernemers om mij heen. Maar, ik moet eerlijk zeggen dat dit niet de enige reden is waarom ik ze om me heen heb. Ze beuren je namelijk ook op als het even niet lekker met je gaat. Dan brengen ze je zonder daar iets voor terug te vragen in contact met anderen. Ze delen hun werk. Evenals hun vreugde wanneer het juist wél lekker gaat. Het is wat dat betreft altijd een wisselwerking. We gunnen en geven elkaar succes. Omdat iedere ondernemer net als jij voor resultaat gaat.

De kans is volgens mij groot dat jij ook maar wat graag geïnspireerd wilt worden door andere ondernemers, daarmee energie op wil doen en uitgedaagd wil worden. Logisch, want business friends helpen jou een LOVEBRAND te worden. Maar, waar vind je zulke mensen waarvan je kunt leren en die jou ook nog eens graag verder helpen? Hier vier tips hoe jij business friends vindt en een netwerk opbouwt.

1) Vind business friends in je online programma of trainingen
Online programma’s of trainingen zijn een ideale plek om gelijkgezinde ondernemers te ontmoeten, en ik praat écht uit ervaring. Ik zie het momenteel namelijk met eigen ogen gebeuren bij deelnemers van mijn online programma ILOVEYOURBRAND. Dat is geweldig om te zien en ervaar het zelf net zo goed als ik een online programma volg. De dynamiek in zo’n groep, de spirit, die brengt je echt tot ongekende hoogtes. Als je nog geen online programma hebt gevolgd denk je misschien dat ik overdrijf, maar het is echt zo. In deze programma’s vind je de business friends die jou inspireren, opbeuren, kansen zien, kansen delen en bij jou een CHANGE teweeg brengen.

2) Zoek businessfriends met dezelfde waarden en normen als jij
Hoe je daar achter komt? Door simpelweg hun blogs te lezen, hun boeken of door op YouTube te kijken. Wat ze dan ook moge produceren. Maar let wel op. Zoek geen kloon van jezelf. Zoek authentieke mensen die hun eigen visie en mening helder formuleren.

3) Zoek mensen buiten je eigen branche
Mensen buiten je branche zijn bijzonder waardevol. Je kunt er ontzettend veel van leren. Een beginnersfout is ondernemers te zoeken louter binnen je eigen branche. Het gevaar is dan bijvoorbeeld dat je elkaar gaat kopiëren, terwijl elkaar aanvullen juist leerzaam is en inspireert. Het mooie is dat wanneer je openstaat voor mensen uit andere branches, je hen vanzelf tegen gaat komen. En hoe meer verschil er zit tussen jullie branches, des te meer inspiratie het je oplevert omdat je echt leert om anders naar dingen te kijken.

4) Beweeg offline
Online mensen ontmoeten is heerlijk, maar ergens ook te gemakkelijk. Ik wil je echt uitdagen om deze mensen ook offline te ontmoeten. Of ga desnoods lekker netwerken. Maar kom in ieder geval in actie! En dan niet meteen denken, ‘maar netwerken levert mij niets op’. Want dat hoeft namelijk ook helemaal niet. Dat is een illusie. Wat het je echter wel kan opleveren zijn contacten. En daarmee plant je een zaadje als het iemand is waartoe je jezelf aangetrokken voelt. Dus maak een afspraak en ga op verkenning uit. Leer de ander kennen. Mijn ideale combinatie is om mensen online te leren kennen, waarna het contact versterkt tijdens offline netwerkgelegenheden. Op de een of andere manier heb je dan namelijk het idee dat je elkaar al kent en je de relatie meteen kunt verdiepen. Dit heeft mij al zoveel opgeleverd. En dan niet alleen qua werk, maar ook hechte vriendschappen met ondernemers. En dat is natuurlijk een goede combinatie.

Ik kan op dit punt dan ook alleen maar zeggen: start NU. Het gaat je echt zoveel brengen en maakt het ondernemen vele malen plezieriger. Want ondernemen doe je in mijn optiek samen. Door elkaar te inspireren bijvoorbeeld waardoor de focus toeneemt, evenals de resultaten. De juiste business friends om je heen geeft een heleboel energie. Neem dat maar van mij aan.

4 reacties op “Vier tips hoe jij business friends vindt en een netwerk opbouwt”

 1. Ik vind het moeilijk om aansluiting te vinden, ik ben kunstenaar, maar nog meer docent beeldende vakken, schilderen, academie.
  Ik volg online lessen, maar ik zou toch eigenlijk niet weten met wie ik samen zou kunnen gaan, het zijn of mensen, die ook op het creatieve vlak werken, of mensen die B2B doen. Heb jij misschien oplossingen?

  1. Debbie Bernasco

   Hi Marian, ik zou proberen aansluiting te vinden bij B2B ondernemers. Juist omdat zij niet in de zelfde branche ondernemen. Daar leer je van. Zoals zij van jou weer kunnen leren. Dat geeft ook een juiste energie en inspiratie.

   1. Hoi Marian,
    Zo herkenbaar. Ik zit soms op de bank en opeens komen wat ifeeën naar boven. Zo heb ik twee concept klaar voor mijn tweede en derde online bedrijf . Al is mijn eerst bedrijf nog niet succesvol. Maar waar en wil is, is en weg. Betreft netwerk zal zeker je tips meenemen. Groetjes

    1. Debbie Bernasco

     Fypalopes! Inderdaad waar een wil is, is een weg. Als je deze wijsheid bezit, kan je ook het geduld opbrengen. Toch! Alles wat je verlangt, kan je waarmaken. Maar dan moet het wel een hartsverlangen zijn.

     Succes met het vinden van je business friends.

     Groetjes,

     Debbie Bernasco

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top