Advanced StudioPhotography

Met winst laat je zien hoe gezond jouw bedrijf is

Echt, omzet is niet belangrijk! Alleen winst telt. Winst laat zien hoe gezond jouw bedrijf is. Het laat zien hoe goed jij het doet als ondernemer. Goed ondernemerschap heeft te maken met hoeveel cashflow jouw bedrijf bezit. Er zijn echter heel wat ondernemers en businesscoaches die sturen op omzet. Ik wil deze mensen graag wakker schudden, want het gaat niet om hoge omzet. Het is een denkfout dat je met een hogere omzet ook meer winst maakt. Het kan zomaar zijn dat ondanks al je omzet het gerinkel van je kassa uitblijft.

Ondertussen zijn high end ondernemerschap en hoge prijzen vragen momenteel ontzettend in. Hoge prijzen vragen doet namelijk wat je met je mindset. Op een positieve manier uiteraard. Dat de juiste prijzen vragen echter lastig blijft, zie ik ondertussen ook om me heen. Want er zijn genoeg ondernemers die zichzelf teveel onderwaarderen. Terwijl ik evengoed ondernemers zie die echt véél te hoge prijzen vragen. Beide gevallen zijn zorgelijk, want waar de ene ondernemer daardoor maar net het hoofd boven het water weet te houden en vaak onder bijstandsniveau leeft, berokkent de ander haar of zijn klant veel schade, omdat de prijs veel te hoog is ten opzichte van de bewijslast. Of om het maar even in mijn eigen vak te laten: iedereen kan bijvoorbeeld maar businesscoach zijn. Maar er zijn er weinig die dat ook dagelijks daadwerkelijk bewijzen.

Nu kan ik net als anderen een heel lijstje van redenen opdissen waarom hogere prijzen vragen goed is voor een hogere omzet, maar dat sla ik graag even over. Bewust. Want waar ík op in wil haken, is dat ik wel veel artikelen over high end ondernemerschap lees, maar nergens teruglees of dit ook netto winst oplevert. En dat vertelt me dat degene achter die artikelen nog niet ver in het ondernemerschap zijn. Ze staren zich namelijk blind op omzetten, maar dat zegt niets! Iemand kan bijvoorbeeld wel 5 miljoen omzet hebben, maar amper een ton winst maken. Terwijl iemand met 5 ton omzet, doodleuk € 350.000,- winst maakt. Ondernemerschap gaat dan ook bovenal om slim ondernemerschap: wat blijft er onderaan de streep over? Maar ook, en dat is mijn ogen net zo belangrijk: hoeveel vrijheid hou je over in je ondernemerschap?

Om je een voorbeeld te geven, laatst las ik ook weer een artikel van iemand over high end ondernemerschap. Leuk om te lezen, absoluut, maar tegelijkertijd dacht ik hetzelfde als zo vaak: waarom wordt er niet over winst geschreven? Hoe dan ook, onder dat artikel stond een reactie van iemand. Diegene zei: ja, maar omzet is totaal niet belangrijk. Waarop een andere high end ondernemer zei: maar de marges van hoge prijzen zijn goed. Ja en denk ik dan! Dat hoeft echter niet te betekenen dat je ook mooi winsten draait. En toen ik realiseerde ik mij dat er onder veel ondernemers, waaronder ook high end ondernemers, ongelofelijke verwarring bestaat tussen hoge prijzen, cashflow en netto winst. Terwijl ondernemen dus echt veel meer is dan hoge prijzen vragen en omzet draaien.

Echt, ik herhaal nog maar eens, goed ondernemerschap gaat om slim ondernemerschap. Om ervoor zorgen dat je mooie winsten maakt. Het draait om slimme keuzes maken over je product, aanbod en marketing, maar ook om je bedrijfsvorm, geldstromen, investeringen en hoe je jouw geld laat renderen. Alles gericht op winst. Een goede businesscoach denkt daar met jou over na en stuurt je aan op winst, zodat je een übergafe lifestyle voor jezelf kunt creëren mét de nodige vrijheid. En daarom propageer ik: omzet is niet belangrijk, maar winst wel!

Slim ondernemerschap betekent natuurlijk ook dat je een goede money mindset hebt. Dat je mogelijkheden ziet, dat je groots kunt denken en dat je meegroeit met je bedrijf. Het betekent dat je durf moet hebben, initiatieven moet nemen en buiten de gebaande paden mag lopen. Ondernemen betekent dus vooruitkijken. Snel bewegen. Constant bezig zijn met nieuwe kansen en daarvoor heb je scherpte nodig. Zorg daarom dat je in een omgeving bent van zeer succesvolle ondernemers en een coach die jou begrijpt. Want zij zullen je naar ongekende hoogtes tillen. En hoe hoog, dat mag jij zelf bepalen. Net als je eigen winst.

Mijn boodschap? Bepaal je eigen koers, en vergeet nooit dat meer geld niet altijd meer winst betekent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top